Ledergruppen

Dynamiske læreprocesser

Bogforside: Inge Schützsack Holm - Ledergruppen. Dynamiske læreprocesser. Hans Reitzels Forlag.

En bog om ledergrupper, og om hvordan der kan arbejdes lærings- og udviklingsmæssigt med dem gennem supervision

Organisationer står over for massive udfordringer, der sætter ledere under pres og udfordrer dem både som ledere og mennesker: Hvordan opleves det? Hvordan føles det? Hvordan ser det ud indefra? Og hvordan påvirker disse dynamikker egentlig ledergruppens funktionsduelighed?

Uden en velfungerende ledergruppe kan der ikke træffes de nødvendige beslutninger, med negative konsekvenser for såvel kvalitet, effektivitet og arbejdsglæde. Der rivaliseres under overfladen og gives udtryk for mistillid, utryghed og konformitet. Der foregår en masse i ledergruppen, som spænder ben for kreativitet og udvikling. Det store spørgsmål er: Hvordan samarbejder man, når man også konkurrerer?

Forfatteren har foretaget en empirisk undersøgelse af fænomenet ledergrupper, suppleret af en flerteoretisk refleksion over den særlige dynamik, der udspiller sig i disse grupper.

Bogenintroducerer endvidere, hvordan der kan arbejdes lærings- og udviklingsmæssigt med ledergruppen gennem supervision, og giver en evidensbaseret introduktion til, hvad det vil sige at være relationel kompetent.

Bogen henvender sig til ledere, konsulenter, HR-ansvarlige, forskere og studerende inden for ledelse.

Bogen udkom 9. marts 2012.
ISBN: 9788741254852

Forlagets pris: 275 kr.

Bogen kan købes på nettet hos bl.a. Saxo eller bestilles hos en boghandler.


Foredrag og workshops

Jeg holder foredrag og workshops om bogen og om de ledelsesmæssige problemstillinger, den rejser. Kontakt mig på [email protected], hvis du kunne være interesseret.

Lektørudtalelse

Anvendelse / målgruppe / niveau

Bogen henvender sig til HR-eksperter, ledere og konsulenter, der overordnet har ansvar for at vejlede om, hvordan man får forskellige arbejdsgrupper til at fungere optimalt. Bogen kan også bruges af studerende, der beskæftiger sig med emnet

Beskrivelse

Organisationer står over for massive udfordringer, der særligt sætter ledere under pres. Mange ledergrupper har brug for nye kompetencer. Bogen er en empirisk undersøgelse af fænomenet ledergrupper, suppleret med en flerteoretisk refleksion over den kompleksitet som grupper indeholder. Teorierne er hentet fra udviklingspsykologien, organisationsteorier og neurobiologi m.m. Empirien er fra interviews med ledere og forfatterens observationer af ledergrupper i arbejde. Bogen gennemgår emner som dualiteter mellem autonomi og fællesskab, opgaver og relationer i ledergruppen, autoritet og ledelsesrum, forsvarsmekanismer herunder splitting, ledergruppen i organisationen herunder om magt og hierarki, relationelle kompetencer, læreprocesser og nye måder til, hvordan man kan intervenere. Bogen er fyldt med praksiseksempler, der i høj grad belyser at det er komplekst at få en ledergruppe til at fungere sammen, og at der generelt er et stort behov for også at sætte fokus på det. Hertil findes: https://ingeholmaps.dk/ledergruppen/

Sammenligning

Ledergruppen : det dynamiske omdrejningspunkt, 2012 belyser mange af de samme udfordringer

Samlet konklusion

Den er måske ikke helt nem at gå til, fordi den indeholder en del teori. Men det er en fin troværdig bog om ledergruppen

Lektør: Mette Fersum