Den indre uro

Stress og traume belyst gennem tilknytningsteori, neurovidenskab og mindfulness-psykologi

Bogforside: Inge Schützsack Holm - Den indre uro. Historia.

Indre uro er en samlebetegnelse for den stress og smerte, der følger af utryg tilknytning og tilknytningstraume.

Med afsæt i evolutionspsykologi, neurovidenskab og tilknytningsteori viser Inge Schützsack Holm, hvordan traumatisering i de tidlige tilknytningsrelationer påvirker hjerne og nervesystem i form af alvorlig dysregulering. Det kan senere føre til kaskader af symptomer af psykosomatisk karakter – i form af intense smerter, globale indre ubehagstilstande og et generelt dårligere helbred.

Bogen kommer ind på en række centrale fænomener som hyperarousal, overlevelsesadfærd, traumatiske erindringer, dissociation, somatisk hukommelse, identitetsforstyrrelser, skam, forladthedsdepression, kompromitteret grænsesætning, mentaliseringsbrist og selvbeskyttelsesstrategier.

Bogens omdrejningspunkt er, at heling af tilknytningstraume er mulig grundet hjernens og nervesystemets iboende selvhelingskapacitet. Inge Schützsack Holm peger særligt på psykoterapi og mindfulness som støtte i helingsprocessen.

Bogen henvender sig alle, der kender den indre uro, og som søger en dybere mening med den stress og smerte, de oplever. Dernæst henvender bogen sig til psykoterapeuter, psykologer, læger, pædagoger og andre behandlere, der er i kontakt med tilknytningstraumatiserede mennesker. Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog og egner sig godt til undervisningsbrug. Den indeholder endvidere mange kliniske eksempler.

Bogen udkom 9. januar 2017.
ISBN 9788793528550

Forlagets pris er 299 kr.

Bogen kan købes på nettet hos bl.a. Saxo eller bestilles hos en boghandler.


Anmeldelse i Tidsskrift for Psykoterapi

Uddrag:
En virkelig gennemført bog om stress og traume belyst gennem tilknytningsteori, neurovidenskab og mindfulness-psykologi. Læseren får en formidabel og indgående viden og forståelse af traumer, der grundlægges i barndommen og skaber livsstress og lidelse. For slutteligt at skabe forståelse for, hvordan man  på baggrund nyeste neurovidenskab og hjernens plasticitet, ved hjælp af psykoterapi og mindfulness kan skabe forandring.

Størstedelen af bogen består af interessant og grundig belysning af tilknytningsteorien, og man etterlades i en “sult” efter at nå sidste del af bogen. Her åbnes på for metoder til gennem terapi og mindfulness at skabe indsigt, egenforståelse og veje ud a livsstress.

Man bliver som læser ført  igennem en avanceret og grundig forståelse af hjernens udvikling og biokemiske system, og hvad negativ påvirkning i den tidlige barndom har af konsekvenser.

En fagbog, som udover sit videnskabelige fokus også berører. På et eksistentielt plan skaber den stor indsigt i og forståelse for mange menneskers desparate ønske om at leve et liv i balance uden at kunne finde vejen. Kapret af en grundlæggende indre uro og livsstress. En bog, der sætter fokus på et tema,  nemlig stress, og understreger, vigtigheden af at finde roden til stress, og at stress kan have mange ansigter.

Som behandler og fagperson efterlades man med en indsigt i, hvor væsentligt det er, at turde at være med klienten der, hvor klienten er, og at hver skridt er ny læring og vejen mod et mere meningsfuldt livsnarrativ.

En helt igennem fantastisk  fagbog. Velskrevet og meget uddybende. Som psykoterapeut har jeg gennem tiden læst mange fagbøger, men der er ingen tvivl om, at alle der arbejder med børn og voksne, bør læse denne bog. Jeg kunne næsten fristes til at sige, at den bør være en del af undervisningsmaterialet på bl.a. seminarer og for sundhedsplejersker i arbejdet med familier og børn.

På en skala fra 1-5, hvor 5 er fremragende, får den helt bestemt 5. Den skaber sammenhæng og en nye forståelse for vigtigheden af af vores relationer og væren-i-verden og for, at livsstress ikke behøber at være en livsvarig lidelse.

Lilli Lewandowski, psykoterapeut MPF

Lektørudtalelse

Kort om bogen

Mange kæmper med livsstress og smerte som følge af utryg tilknytning i opvæksten. Her er der hjælp at hente til menigmand, der selv har oplevet den indre uro, og professionelle, der er i kontakt med tilknytningstraumatiserede mennesker

Beskrivelse

Inge Schützsack Holm er psykoterapeut, MBSR mindfulnessinstruktør og organisationskonsulent med speciale i stress og traume. I “Den indre uro” giver hun indsigt i de mange fænomener, der kan være forbundet med tilknytningstraumer: den kroniske livsstress, rastløshed, anspændthed, ulyst, tomhed og ubehag. Hun viser, at en opvækst med utryghed, skam, tab af tillid og lignende svigt kan bearbejdes og gøres mindre smertefuld gennem terapi. Bogen er baseret dels på forskning men også på mange eksempler fra hendes praksis som behandler

Vurdering

En yderst grundig og informativ bog, der virkelig går i dybden. Primært en fagbog for professionelle, men også velegnet til de, der har en personlig bagage, de gerne vil have belyst og behandlet, samt til (vordende) forældre, der gerne vil kende de faldgruber, der kan være i et barns opvækst. Kan fint bruges som opslagsbog inden for de enkelte emner. Bogen indeholder mange akademiske udtryk, men sproget er ellers på alment niveau.

Andre bøger om samme emne

Bogen er mere alment tilgængelige end fx Vi er vores relationer, Tilknytningsteori og Tilknytningsteori og psykoanalyse, der har en tungere, faglig kant og er tilsvarende sværere at gå til.

Til bibliotekaren

Anbefalelsesværdig. Den kan både læses fra ende til anden, men virker også som opslagsværk

Lektør: Morten Brynildsen

Andre udtalelser

“Jeg er fan. Den er en del af pensum på den kommende psykoterapeut uddannelse jeg vil tage.”

“En fremragende og bæredygtig bog med masser af viden til indsigter.”

“Jeg er stor fan alle alle dine bøger og næsegrus af beundring og din faglige dygtighed og helt eminente evne til at skrive klart og vedkommende. Tak for at give dig tid til at skrive. Det er guld værd.”

“Allerførst stor tak for din bog Den indre uro, som jeg nu har læst to gange. Jeg er dybt imponeret over din indsigt og evne til at beskrive indre tilstande, som du muligvis aldrig selv har erfaret, så præcist og klogt. Den har været mig en kilde til stor trøst og håb i mit arbejde med mit tilknytningstraume.”

“Det er en rigtig god bog”

“En af de mest afgørende bøger for mit liv, jeg har læst”

“Det er simpelthen en fantastisk bog”

Jeg er nu næsten færdig med ‘Den indre uro’. Det har været en hård, men god bog at læse. Som at flå et kropsstort plaster af langsomt. Det har afsløret alle de sammenhænge og fornemmelser, jeg har gået med hele mit voksenliv, men ikke har kunnet tro alt sammen havde samme udspring. Der måtte være noget galt med mig også. Den falske fortælling er jeg nu langsomt begyndt at slippe, omend den indre kamp for fastholdelsen er voldsom. Men det sætter mig også fri. Så tak for din store viden og empatiske måde at beskrive nogle meget store sår på, så de kan heles.”

“Det var en meget stor aha-oplevelse men også med stor følelse af sorg at jeg for et par år siden læste din bog om indre uro. Følelsen af at forstå hvorfor. Tak for det.”

“Jeg er ved at læse og jeg er helt blæst bagover og kan kun læse småbidder. Den beskriver så mange tanker og følelser, som jeg aldrig har fået sat ord på. Usikre relationer til mennesker… relationer til veninder, kærester.. familie ikke mindst, mindreværd og forkerthed. Ting som jeg altid har været meget alene med og flove over. Men jeg er langsomt ved at kunne se sammenhænge med min opvækst, som jeg kun før har turdet ane. Du har skrevet en bog, som er vigtig.”

“Dog vil jeg sige, at din bog “Den indre uro”, virkelig har fået mig til at føle mig forstået og set. Og jeg har endelig fået et sprog for, hvad det er jeg føler og har oplevet. Mange tak for det!”

“Jeg er KÆMPE fan af dig og din bog “Den indre uro” – har læst den 3 gange. Den har hjulpet mig SÅ meget både personligt – og fagligt som familieterapeut og tilknytningsterapeut ifht forældre❤️”

“Jeg har netop læst din bog “Den indre uro” – og jeg sidder tilbage med en følelse af, at du har sat ord på en lang række af de fænomener og problemer som jeg nu igennem 10 år har døjet med. Og som i princippet invaliderer mit privatliv – og i nogen grad mit arbejdsliv. Jeg har tidligere set en psykolog igennem flere år men det rykkede aldrig ved min forståelse af mig selv eller min tilværelse.”

“Jeg har netop læst din bog “Den indre uro” – og jeg sidder tilbage med en følelse af, at du har sat ord på en lang række af de fænomener og problemer som jeg nu igennem 10 år har døjet med. Og som i princippet invaliderer mit privatliv – og i nogen grad mit arbejdsliv. Jeg har tidligere set en psykolog igennem flere år men det rykkede aldrig ved min forståelse af mig selv eller min tilværelse.”

“Som altid meget inspirerende og lærerige artikler du skriver, det samme med  din bog “den indre uro”. Du skriver i et sprog der er meget læsebart og din evne til at bygge bro fra teori til praksis er så stærkt og brugbart. Tak for dig.”

“Jeg har lige læst din bog “Den indre uro”, og jeg synes virkelig den giver en god forståelse for, hvor omfattende relationelle traumer er.”

“Din bog “Den indre Uro” er fantastisk. Jeg tror ikke, at jeg siden “Stop tanketyrraniet” af Stephen Hayes og “Din hjernes følelsesmæssige liv” af Davidson har læst en bog der så “spot on” rammer de udfordringer som mit – og min families – liv er fyldt med. Tak for den.”

“Jeg har læst din bog “Den indre uro” et par gange – det er den bedste bog, der nogen sinde er skrevet. Så dybt beskrivende og meningsskabende. Den har hjulpet mig rigtig rigtig meget på vej.  Jeg har behov for, at jeg kan få noget hjælp til mine dysfunktionelle relationer, – en hjælp, som er fuldt tro mod forståelsen ud fra hele tilknytningsteorien og neurovidenskaben.”

“Det er en fantastisk bog. Kan genlæses mange gange”

“Hvor har du fundet den bog? Holdaop, den er god. Det er som om, hun har brugt mit liv til at skrive den. En helt ufattelig bog. Tak for at lade den komme ind i mit liv. Og har kun fået læst 10 sider indtil nu. Er helt vild med den. Fed bog. Tak.”

“Har blot lyst til at fortælle dig, at jeg i mit liv aldrig har læst en bog, som har ramt mig så meget som din bog ‘Den Indre Uro’ har gjort. Selvom jeg både er veluddannet og øjensynligt kommer fra en “perfekt kernefamilie”, så har jeg i størstedelen af mit liv følt mig defekt og har aldrig forstået, hvorfor jeg er plaget af massiv indre uro, men det har din bog endelig givet mig et svar på, og alene det, at jeg nu har fået en lille forståelse for, hvad pokker det er der foregår, gør at jeg har et håb om, at det faktisk kan blive anderledes. Det SKAL blive anderledes, for med en lille søn, der har en utryg-ambivalent mor og en utryg-undvigende far, så er jeg godt klar over, at oddsene for han bliver trygt tilknyttet ikke er på hans side, men jeg vil gøre alt hvad der står i min magt for, at den utrygge tilknytning som er gået i arv i flere generationer i min familie, stopper med mig.” 

“Jeg har aldrig før læst noget, som ramte fuldstændig plet og beskrev præcist hvordan jeg føler mit liv er. Det var nærmest skræmmende (befriende).”

“… Desuden har jeg læst din bog ‘Den indre uro’ som har været helt fantastisk åbenbarende at læse.”

“Jeg har med stor interesse læst din bog “Indre uro”. Der er sider i din bog, som jeg har genlæst igen og igen, fordi det har vakt enten nysgerrighed om at gå yderligere ind i emnet eller indsigt. Jeg har forsøgt at forstå, og din bog har hjulpet mig. Tusind tak!”

“Jeg er ved at læse din bog ‘Den indre uro’. Meget falder på plads. Rigtig meget. Ja faktisk begyndte jeg allerede at græde under indledningen til din bog, så meget var genkendeligt. Alt det man ikke selv kan sætte ord på.”

“Jeg elsker bare din måde at forklare selv meget indviklede ting på – er ved at læse din “Den Indre Uro” – SKØN bog”

“Har din bog den indre uro med på ferie og er helt opslugt.”

“Jeg har læst din bog “Den indre uro”. Og den har rørt mig dybt. Det har taget mig 3 måneder at læse den. Den vækkede stor smerte, sorg, forståelse, nye erkendelser, håb og jeg var nød til at holde flere pauser undervejs for at kunne udholde og forstå de mange følelser. Jeg er i øjeblikket i et terapiforløb og din bog har været meget berigende, en støtte og godt supplement. Så vil gerne sige TAK fordi du har skrevet bogen. Den ramte plet hos mig.”

“Sikke en vanvittig god bog du har skrevet. Jeg fik den ind af døren igår fra Saxo og har læst og læst og havde svært ved at lægge den fra mig. Dit sprog er så inspirerende og forståeligt. Du gør svært stof let forståeligt og levende. TAK for bogen.”

“Jeg håber, du er tilfreds med Den indre uro. Selv må jeg sige, at den satte rigtig meget i gang hos mig, da jeg læste den, og jeg håber, at den kommer bredt ud og ligeledes sætter meget i gang hos mange andre.”

“Jeg er i gang med at læse den. Jeg har lånt den på biblioteket og er ikke i tvivl om, at jeg vil købe den, for den samler for mig alle tråde i forhold til min egen baggrund som er stresshåndtering og gestalt. Viden om tilknytning og især indsigten i mine egne mønstre har givet mig en dyb selvindsigt, som er så værdifuld i alt arbejde omkring personlig udvikling. Jeg læser den i små bidder for jeg vil ikke være færdig med den for hurtigt.”

“Inge Holms hjemmeside svømmer over af viden og guldkorn, så en hel bog må virkelig give noget.”

“Det er en fantastisk bog.. med fin opsamlende / formidlende funktion. Vidner om en meget stor indsigt og interesse. Ligesom alle dine andre bøger.”

“Tillykke med denne fine anmeldelse og er kun enig i at det er en fantastisk fagbog. Har selv købt den og er lige blevet færdig med den og kan bestemt anbefale den. Så tak for den oplevelse det var at læse den.”

“Den er fremragende og jeg anbefaler den ofte til klienter.”

“Og et 5 tal herfra også”

“Tak Inge, for den gode bog du har skrevet.”

“Godt gået Inge. Det er en virkelig god og lærerig bog du har skrevet. Svær at lægge fra sig. Den bør oversættes så andre i verden også får gavn af den.”

“Er lige blevet færdig med at læse din bog. Kæmpe respekt herfra og mere af den slags. Det er en af de bedre bøger, jeg har læst (og jeg har læst virkelig mange). Er selv utrygt tilknyttet barn, og hvor gav den mening og forståelse. Vil egentlig bare sig 1000 tak for en virkelig god bog.”

“Kære Inge – jeg slugte din seneste bog om indre uro på min sommerferie. Virkelige interessante pointer. Kan varmt anbefales.”

“Tak for din bog “Den indre uro.” Den har givet mig et bedre sprog for mit liv som er belastet af livsstress. Jeg kan godt lide de små vidnesbyrd og citater, som giver konkrete eksempler på, hvordan andre oplever livsstress.”