Om følgerne af emotionelt omsorgssvigt i barndommen
Livsfarlig familie er en samlebetegnelse for alle de familiekonstellationer, der kan føre til utryg tilknytning eller traume i barndommen, og som i voksenlivet fortsætter som en kronisk indre uro, der medierer smertefulde symptomer og store udfordringer med at finde ind i harmoniske og bæredygtige relationer.
Med afsæt i tilknytningsteori og neurovidenskab belyser Inge Schützsack Holm, hvad det er for samspilsprocesser, der kan erodere et barns medfødte tillidsevne og forstyrre dets sunde udvikling. Alle familier er forskellige, men dysfunktionelle familier har det til fælles, at de primære omsorgspersoner er emotionelt umodne og absorberede af egen lidelse. De kan derfor ikke møde barnet på en tilstrækkelig empatisk og mentaliserende måde, hvorved barnets integritet, livsduelighed men også fysiske helbred kompromitteres.
Bogens egentlige omdrejningspunkt er dog det voksnes barns tab af livsglæde, trivsel og sundhed, og de mangefacetterede problematikker, der følger i kølvandet af et tidligt emotionelt omsorgssvigt. Det drejer sig særligt om uforklarlige smertetilstande og transcenderende følelser af forladthed, forkerthed og skam. Ud over de teoretiske perspektiver, bygger bogen således også på vidneberetninger fra voksne, der engang var børn i en følelsesmæssigt dysfunktionel familie.
Bogen beskriver endvidere de faktorer, der indgår i en terapeutisk helingsproces, og hvad der skal til for at komme videre i sit liv – herunder bryde med et familiemønster, der typisk går i arv fra generation til generation med unødvendig lidelse som følge.
Bogen henvender sig alle, der oplever, at deres familiemæssige forhold er problematiske og fylder dem med lidelse, og som søger at forstå sammenhængen mellem et emotionelt omsorgssvigt i barndommen og de udfordringer, de bakser med i voksenlivet. Bogen henvender sig endvidere til psykoterapeuter, psykologer, socialrådgivere, pædagoger og andre behandlere.
Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog med mange kliniske eksempler. Den egner sig derfor også godt til undervisningsbrug.
Bogen udkom 1. december 2019.
ISBN 9788793846562
Forlagets pris 269,95 kr.
Bogen kan købes på nettet hos bl.a. Saxo eller bestilles hos en boghandler.
Lektørudtalelse
Kort om bogen
Detaljeret karakteristik af emotionelt omsorgssvigt i barndommen, og de følger det har for det voksne barn, samt en redegørelse for helingsprocessen. Til alle, der blev sviget af omsorgspersoner, samt til behandlere.
Beskrivelse
I et utrygt opvækstmiljø med emotionelt umodne forældre udvikler barnet selvbeskyttelsesstrategier, og opvæksten giver senfølger, som kan vise sig en mangfoldighed af psykosomatiske symptomer og reduktion af sociale kompetencer. Man lider og føler sig forkert, men ved ikke hvorfor. Inge Schützsack Holm fortæller om de processer, der forstyrrer barnets udvikling, med tab af livsglæde, trivsel og sundhed som voksen. At genfinde sit autentiske selv fordrer at se sig selv og sine forældre klart og bryde med familiemønstret, evt. i terapi, som beskrives i bogen. Bogen, der tager afsæt i tilknytningsteori og neurovidenskab, slutter med et kapital om at finde sin styrke. ISH er psykoterapeut med speciale i stress og traume.
Vurdering
En yderst informativ bog for dem, der lider under emotionelt omsorgssvigt i barndommen. Læseren vil her kunne genkende sig selv, og bogen er en hjælp til at starte en erkendelses- og helingsproces. Behandlere vil også få udbytte af bogen.
Andre bøger om samme emne
ISH har tidligere skrevet ”Den indre uro” om de fænomener, der er forbundet med tilknytningstraumer fra barndommen. ”Barndommen varer i generation” handler omom forebyggelse af omsorgssvigt. Den henvender sig til studerende og fagpersoner.
Til bibliotekaren
Anbefales. Indkøb på alle størrelser biblioteker.
Lektør: Grethe Lorentzen
Andre udtalelser
“Kære, kære Inge. Tak for dig. Tak for din vilje til at undersøge og skrive som du gør.
Jeg er i færd med Livsfarlig Familie og har aldrig følt mig så forstået som nu. Allermest for mit eget vedkommende.”
“Tusind tak for dit unikke og banebrydende arbejde og for begreberne “livslede” “restitutionsangst” “age-drop” og alt det andet, som oplyser og beriger og forløser min verden, personligt som fagligt.”
“I 2021 lyttede jeg rigtig mange gange til dig i podcast med Katrine Marie Guldager fordi det gav så meget mening i det familiebrud jeg stod i. Mange tak for dine kloge ord og for dit vigtige arbejde. Podcasten er blevet delt og drøftet. Bogen Livsfarlig familie blev lånt og jeg fik begreb på flere ting, herunder følelsen af forladthed. Jeg føler mig meget taknemlig for at der er hjælp at hente og at jeg på trods mange ting er kommet så godt igennem livet. Af hjertet tak.”
“Og så vil jeg sige, at jeg har læst “Livsfarlig familie” i ferien, og den er simpelthen så fantastisk god og inspirerende, at jeg har anbefalet den til næsten alle mine klienter i denne uge – så du kan godt forvente et øget bogsalg den næste tid, tror jeg.”
“Dette er den viktigste bok jeg har lest. Den fyller ut det meste jeg har savnet når det gjelder skrevne ord angående psykiske problemer. Jeg tror den må gjelde de fleste, om ikke alle, mennesker som ikke har det godt med seg selv.”
“Og så vil jeg sige, at jeg har læst “Livsfarlig familie” i ferien, og den er simpelthen så fantastisk god og inspirerende, at jeg har anbefalet den til næsten alle mine klienter i denne uge – så du kan godt forvente et øget bogsalg den næste tid, tror jeg.”
“Tak for din bog Livsfarlig familie. Det er virkelig barsk læsning, chokerende faktisk. Jeg må tage den i små doser, for jeg kan få kvalme af at skulle se sandheden i øjnene: at jeg havde følelsesmæssigt virkelig umodne forældre og desværre selv er blevet en af slagsen.”
“Jeg har egentligt ikke forbundet tilknytning til mit eget liv, før jeg læste to af dine bøger; Livsfarlig familie og Den indre uro. Det blev noget af en øjenåbner; pludselig var der så meget jeg forstod bedre. Så meget der faldt på plads. Det gav mening omkring mine livsproblematikker og udfordringer, reaktionsmønstre og relationer i min egen familie. For mig handler det bl.a. om temaer som retten til overhovedet at være i verden og angsten for at udelukkelse fra flokken. Erkendelserne gjorde også ondt og gav mig en følelse af tristhed og sårbarhed. Men også en overbevisning om, at jeg må undersøge det her og lære at blive klogere på mit liv i relation til tilknytningsproblematikken, så jeg kan komme videre.”
“Jeg bliver simpelthen nødt til at skrive og sige tusind tusind tak for din bog “Livsfarlig familie”! Jeg læste den første gang for 1 år siden, – og fik et chok! Selvom jeg havde fået det hele at vide mange gange i terapi, så gjorde det alverden til forskel, at kunne læse det, sort på hvidt. Er sidenhen dykket ned i den flere gange, og hørte for nylig også et interview, hvor du taler om begreberne i den, det rykker virkelig på væsentlige problemer for mig, at høre det sagt også. Føler for første gang, at jeg kan sætte kryds over “over” i overleve, og begynde at leve. Det er SÅ fedt, skuldersænkende, lettende åndedrag og en stille forvisning indeni om, at det bliver ok.”
“Jeg læser din bog Livsfarlig familie og endelig, endelig efter 20 års søgen i al mulig forskellig terapi, er det som om du har skrevet bogen til MIG. Så mine følelser VAR/ER rigtige!! Det har været en enorm lettelse..”
“Igen må jeg sige dig, at jeg er meget glad for din bog livsfarlig familie – det undrer mig utrolig meget at jeg indtil denne bog, er blevet misforstået og tillagt alt muligt der var i vejen med mig – når du så enkelt beskriver hvad det handler om i 1 bog.”
“Tak for så fordybet og brugbar indføring i emnet. Jeg er så taknemmelig for at have fundet frem til din klare måde at forklare noget komplekst.”
“Har lige læst “Livsfarlig familie”, den bedste bog jeg har læst.”
“Jeg har fået din bog Livsfarlig Famile anbefalet. Jeg må bare skrive til dig og takke dig og anerkende dig for den mest præcise, fantastiske, oplysende og gribende fagbog jeg nogensinde har læst! Jeg skal snart skrive min 1. års opgave og er blevet så inspireret og jeg føler mig så set igennem læsningen, at mit emne naturligvis skal omhandle omsorgssvigt i barndommen! Jeg er dybt imponeret og føler mig så ramt og set som jeg skrev før, og jeg har grædt mig igennem mange af kapitlerne.”
“Jeg har med stor genkendelighed læst din bog “livsfarlig familie”. Alt du beskriver i bogen genkender jeg og har grædt nogle tårer undervejs samtidig med at jeg har givet mig selv omsorg. Jeg har videreformidlet din bog til 4 andre kvinder, som er på rejse i livet. En bog du kan være stolt af. Jeg kommer til at trække den ind og ud af reolen som opslagsbog. Og den skal læses igen – for hver gang jeg læser en bog hæfter jeg mig ved noget nyt.”
“Hvor er det en meget udemærket bog du har skrevet. Jeg har anbefalet den til mange af mine kolleger og har selv købt et par stykker. Fremragende formidlet og jeg må sige, jeg har lavet flere steger i min bog, end jeg plejer at gøre. Så relevant den er. TAK for dit bidrag ind i vores fælles verden. TAK.”
“FLOT, Inge! Og jeg er godt igang med at læse den. Det er barsk læsning, men også meget meningsfuldt.”
“Stort tillykke! Og ikke overraskende med den fine udtalelse. Du er vanvittig dygtig!”
“Jeg har akkurat lest bøkene dine om livsfarlig familie og den indre uro. Bøkene har vært utrolig fine og lese. Tusen takk for at du har skrevet så fint og forståelig om vanskelige ting.”
“Lige spot on på hvor fantastisk en god bog dette er – og der kunne inddrages din første bog “Den indre uro” – disse bøger har sammen med efteruddannelse incl lidt flere børger – især af Daniel Siegel – hjulpet mig igennem til en selvindsigt, selvmedfølelse og dermed til heling ❤️”
“Glæder mig rigtig meget til at læse bogen. Jeg læste med stor interesse din sidste bog ‘Den indre uro’, – fantastisk bog.”
“Velfortjent positiv lektørudtalelse! Jeg har netop læst bogen færdig, og kan varmt anbefale den. Den har kastet lys på meget, som jeg tidligere kun har forstået intellektuelt. I din bog bliver det med én gang nærværende.”